2 hafta önce Intel Teknoloji konferansındaydık. Teknoloji devi Intel'in "Yarından Sonra" adlı temayı işlediği, hem donanım tabanlı yeniliklerini hem de partnerleri ile gerçekleştirdiği özgün çözümleri ekipçe inceledik ve tartıştık. Konferansa gelen kalabalığı görünce memleketimizde belirli bir kitlenin uyandığını (uyanmaya çalıştığını), inovasyon gereksiniminin farkına varıldığını görmüş olduk.
Yaptığımız işleri, kafamızdaki gelecek vizyonunu etraftaki insanlara paylaştığımızda onlarla aynı frekansta olduğumuzu anlamak gerçekten paha biçilemezdi. Özellikle konferansta Nesnelerin İnterneti (IoT) ve giyilebilir teknolojilerin üzerinde durulması, hatta yarı başarılı bir giyilebilir demo'nun yapılması bu ilginin kanlı canlı sonuçlarıdır diyebiliriz.
GIF, son zamanlarda sosyal medya paylaşımlarında daha popüler bir hal almaya başladı. Facebook’un gif paylaşımları desteklemesi ve gerek bireysel paylaşımlarda gerekse markalar arasında popüler hale gelmesi Tinder, Instagram, Twitter gibi uygulamaları da harekete geçirdi.
Aslında Twitter’da GIF desteği 1,5 sene önce gelmişti. IOS, Android ve web üzerinden tweetlere GIF ekleyebiliyorduk. Hatta geçtiğimiz yıl kullanıcılar tweetlerinde yaklaşık 100 milyon GIF eklemişti. Yakın zamanda Giphy ve Riffsy ile kurulan ortaklıkların sonucunda hayatımıza giren Twitter'ın son değişikliği ile tweetlerimize hızlı GIF ekleme butonu da geldi. Yani tweet atarken istediğimiz GIF'i ekleyip tweetlerimizi daha öne çıkar dikkat çeker hale getirebileceğiz artık. Yay!
Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg geçtiğimiz sene Eylül ayında dislike (beğenmeme) butonunun geleceğini duyurmuştu. Hemen ardından Ekim ayında da beğen butonunun yanına tepki ifadelerinin ekleneceğini açıkladı. Yani Facebook kullanıcıların istediği, hatta çoğu zaman esprisi yapılan beğenmeme butonu olmayacaktı. Nitekim de birkaç gün önce görmüş olduk.
Geçen sene sınırlı ülkelerde yayına alınan Reactions (tepki), artık ülkemizde de kullanılabiliyor. 6 emoji olarak çıkması beklenen özellikte yay (yaşasın) ifadesi bulunmuyor. Kullanabileceğiniz ifadeler ise; like (beğen), love (muhteşem), haha, wow (inanılmaz), sad (üzgün) ve angry (kızgın).
Devamını OkuBildiğiniz gibi Instagram, Kasım ayında Android ve IOS’ta çoklu hesap özelliğini test ettiklerini duyurmuştu. 8 Şubat’ta bu özellik kullanıcılarla buluştu. Bizim gibi birden fazla sosyal medya hesabı yöneten ajans insanları çok uzun zamandır bunu bekliyordu. Her seferinde bir hesaptan çıkış yapıp bir diğerine giriş yaparken yaşadığımız stres gerçekten bizi çığrımızdan çıkarıyordu. Aylardır instagram'ın bu özelliği test ettiğini bildiğimizden sabırsızlıkla bekliyorduk. Aşağıda henüz bununla tanışmadıysanız ya da nasıl kullanacağınızdan emin değilseniz yararlanabileceğiniz minik bir kullanma klavuzu bulabilirsiniz.
Devamını OkuUzunca bir süredir tüm dijital pazarlama çalışmaları içerikten ve nitelikten kopup, sadece "WOW Effect" yaratacak teknolojik düellolara dönmüştü. Tüm bunları izlerken markaya ne kadar yararı olduğunu düşünmekten çoğunlukla kendimi alamıyordum. Her ne kadar kampanyalar/ uygulamalar kendilerinden söz ettiriyor olsa da iyi bir pazarlama faaliyetinin en önemli parçası insan faktöründen uzaklaşılmıştı. Yapılan o heyecan verici çok yaratıcı çok yenilikçi kampanyalar bir türlü hedef kitle ile buluşamaz hale gelmişti. Nihayet 2016 yılıyla birlikte insan faktörü tekrar olması gereken yere geri dönüyor ve tabi ki bu bizim dijital marketimizi tekrar gözden geçirmemize, değiştirmemize sebep olacağa benziyor.
Devamını Oku