2 hafta önce Intel Teknoloji konferansındaydık. Teknoloji devi Intel'in "Yarından Sonra" adlı temayı işlediği, hem donanım tabanlı yeniliklerini hem de partnerleri ile gerçekleştirdiği özgün çözümleri ekipçe inceledik ve tartıştık. Konferansa gelen kalabalığı görünce memleketimizde belirli bir kitlenin uyandığını (uyanmaya çalıştığını), inovasyon gereksiniminin farkına varıldığını görmüş olduk.
Yaptığımız işleri, kafamızdaki gelecek vizyonunu etraftaki insanlara paylaştığımızda onlarla aynı frekansta olduğumuzu anlamak gerçekten paha biçilemezdi. Özellikle konferansta Nesnelerin İnterneti (IoT) ve giyilebilir teknolojilerin üzerinde durulması, hatta yarı başarılı bir giyilebilir demo'nun yapılması bu ilginin kanlı canlı sonuçlarıdır diyebiliriz.
Intel Turkiye'nin CEO'su Burak Aydın'ın sunumundan çok güzel bir kareyi de paylaşmadan geçemeyeceğim. Bu şekil aslında çok yalın bir şekilde teknolojinin nasıl yol aldığını, IoT'nin önümüzdeki senelerde nasıl artarak önem kazanacağını gözler önüne seriyor.
Birinci jenerasyon cihazlar gündelik hayatımızı domine eden, akıllı cihazlar olarak adlandırdığımız ve aslında hiç mi hiç akıllı olmayan cep telefonu, laptop ve tabletten oluşuyor. Bu cihazlara olan talebin artması, bu cihazların oluşturduğu farklı güç gereksinimleri (düşük güç tüketimi, uzun batarya ömrü gibi) teknoloji üreticilerini hep daha ucuz, hep daha güçlü ve hep daha az güç tüketen bileşenler yapmaya zorladı.
İkinci jenerasyon cihazlar hayatımızda zaten önceden beri var olan ama artık başlarına "akıllı" ibaresi de gelerek önümüze tekrardan çıkarılanlar diyebiliriz. Duman daha önceden algılanmıyor muydu, ya da hiçbir yerde kamera mı yoktu, hayır bunlar vardı fakat bir işlemci gücü (computation power) ve bağlanabilirlik (connectivity) güçlendirmeleri içermiyorlardı. Kameralar IP kameralara dönüştü, ev aletleri internet'e bağlandı (GSM tabanlı rezil çözümler ile gerçekleştirilse bile) bu deneyimler farklı iş modellerini, fırsatları ortaya çıkardı. Yeni nesil bir servis ve destek sektörü buradan doğdu.
Üçüncü jenerasyon cihazlar bize daha fazla dokunan, yaşam kalitemizi arttırmaya çalışan cihazlar olarak yer alıyor, her ne kadar mikro dalgayı niye ev aletlerinden çıkartıp 3. jenerasyona koydular tam bilemiyorum ama eminim mantıklı bir sebepleri vardır.
Biz de ekip olarak ikinci ve üçüncü nesil cihazlar bağlamında yenilikçi çözümler ne olabilir diye günlerimizi, saatlerimizi ve uykularımızı veriyoruz. Güzel çözümlerimiz, ileriye dönük fikirlerimiz ve sonsuz hayallerimiz var, bunları örnek durumlar ile buradan en kısa zamanda paylaşacağız. En nihayetinde "Ideas are worthless, execution is everything".